ISTORICUL MANASTIRII IANCULESTI

 

 

            Sfanta manastire IANCULESTI a luat fiinta in 14 iulie 2005 conform hotararii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane Nr. 162 / 2005 ca obste monahala de calugari, cu hramul Inaltarea Sfintei Cruci care se sarbatoreste la 14 septembrie. Staretul acestei sfinte manastiri este  P Cuv. Protosinghel Benedict Sbirnau.

             Ideea infiintarii acestei Sfinte Manastiri apartine ctitorilor acestuia, anume, domnisoarele : Economist Eleonora Ianculescu si Jurist Ecaterina Ianculescu, din Ploiesti, care au dorit ca in apropierea casei parintesti din Comuna Soimari – Judetul Prahova, sa fie inaltata o sfanta manastire, in amintirea si spre pomenirea parintilor Victoria si Bucur Ianculescu, donand in acest scop 32 ha teren.

            Pentru realizarea acestui obiectiv ctitorele au primit binecuvantarea duhovnicului, respectiv a Pr. Prof. Dr. Constantin Galeriu si Inalta Binecuvantare a Preafericitului Parinte Patriarh Teoctist, care l-a delegat pe Inaltpreasfintitul Prof. Dr. Arhiepiscop Teodosie (fost episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor) pentru realizarea acestui obiectiv.

            In vederea intocmirii documentatiei de donatie a terenurilor, era necesara eliberarea proceselor verbale de punere in posesie, respectiv eliberarea titlurilor de proprietate pentru terenul mostenit de la parinti de catre domnisoarele Ec. Eleonora Ianculescu si Jr. Ecaterina Ianculescu . Un rol deosebit de important in obtinerea acestora l-a avut Inaltpreasfintitul Prof. Dr. Arhiepiscop Teodosie, urmare a diligentelor facute de Inalt Prea Sfintia Sa la nivelul Prefecturii Ploiesti – Prahova.

            Mentionam sprijinul acordat in acest sens de catre toti domnii prefecti ai Judetului Prahova incepand cu dl Ing. Romeo Hanganu si succesorii acestuia : Ec. Marian Saniuta, Ing. Georgica Diaconu prefectul Judetului Prahova pana la finele anului 2004 cat si a directorilor serviciilor functionale din prefectura incepand cu seful Serviciului Juridic, respectiv dl. Cons. Juridic Vasile Trandafir Vadan, seful Dr. Agricole Ing. Badea Andrei si colaboratorii acestora Jr. Cezar Parvulescu, Ing. Marian Bucur (cadastru) si altii, cat si a Comisiei Judetene si Cosmisiei Locale de aplicare a Legilor fondului funciar.

            Costul documentatiei tehnice – cadastrale care a stat la baza intocmirii contractului de donatie a fost evaluat la 30 august anul 2000, la 6000 lei, dar elaborarii documentatiilor, respectiv domnii Ing. Marian Rus si Ing. Marian Bucur au solicitat numai 3000 lei, diferenta oferind dumnealor la realizarea acestei Sfinte Manastiri. Costul final al documentatiei tehnice-cadastrale respectiv 3000 lei a fost achitat in luna decembrie 2000, de catre Inaltpreasfintitul Prof. Dr. Arhiepiscop Teodosie din banii personali.

            Actul de donatie respectiv contractul de donatie s-a intocmit in februarie 2001 de catre Dl. Notar Constantin Ivan care deasemeni a solicitat pentru onorariu o suma simbolica anume 3500 lei, cifra achitata de catre Arhiepiscopia Bucurestilor.

            In luna iulie 2004 Inaltpreasfintitul Prof. Dr. Arhiepiscop Teodosie si Pr. Protoiereu Vasile Ilie – Protoieria Valenii de Munte, s-au deplasat in Comuna Soimari stabilind cu conducerea locala, respectiv cu Dl. Primar Constantin Dragomir cele necesare deschiderii santierului manastirii, parintele protoiereu Vasile Ilie urmand sa se ocupe de obtinerea avizelor necesare eliberarii ceritificatelor provizorii de urbanism si de constructie.

            Vineri 17 august 2004 s-a inceput decopertarea drumului de acces spre manastire, de catre firma CARPATINA a D-lui Ec. Marius Stoicescu din Bucuresti dar dupa 3-4 zile lucrarile au fost continuate de catre o alta firma din Ploiesti care a realizat decopertarea finala a drumului, patul drumului din piatra refuz de ciur, balastru si dale din beton armat cu profile din otel. Costul drumului de acces lung de 370 m cat si fundatia bisericutii din lemn, fundatia realizata din beton armat cu retea din profile de otel a fost suportat, achitat din banii personali ai D-lui Ex Prefect Ing. Georgica Diaconu(valoare estimata la aprox. 200.000 lei).

           

Bisericuta din lemn a Sfintei Manastiri Ianculesti a fost adusa prin grija Inaltpreasfintitul Prof. Dr. Arhiepiscop Teodosie si Preasfintitului  Varsanufie, de catre dl. Ing. Cornel Popa din Comuna Lunca judetul Hunedoara ca danie a credinciosilor din acea localitate.

            Montajul bisericutii din lemn, realizat sub indrumarea si controlul domnului Ing. Cornel Popa, costul montajului de peste 5000 lei fiind suportat de catre Dl. Ec. Marius Stoicescu patronul firmei Carpatina din Bucuresti.

            Acoperisul a fost realizat prin grija Inaltpreasfintitul Prof. Dr. Arhiepiscop Teodosie, trimitand din Soveja doi mesteri iscusiti.

Proiectul de racordare la reteaua electrica , racordarea propriu-zisa prin plantarea a 13 stalpi de lumina electrica , costul acestor lucrari a fost suportat de catre ELECTRICA PLOIESTI, sucursala Boldesti – Scaieni ; contravaloarea unor dispozitive ( cutia respectiv 700 lei au fost achitati de catre Inaltpreasfintitul Prof. Dr. Arhiepiscop Teodosie, din banii personali.

            Pr. Arhimandrit Nicodim Dimulescu, Staretul Manastirii Crasna, a infrumusetat bisericuta din lemn prin donatia unei catapetesme, iconostase, strana pentru cantareti, analog, policandrul, candele, mocheta si un clopot.

            Mentionam ca din 1 aprilie 2005 pana in iunie 2005, aceasta sfanta manastire a fost schit subordonat canonic Sfintei Manastiri Crasna – Prahova.

            Primele chilii cat si o parte din cladirile existente, amenajarea interiorului bisericutei prin izolatia termica cu vata mineral, rigipsul, profile metalice, instalarea Sfintei Mese, pardoseala, soleea, punerea in functiune a instalatiei electrice, montajul catapetesmei, pregatirea liniei pentru racordarea la reteaua de apa potabila, amenajarea drumului prin compactare au fost realizate prin contributia D-nului Dragos Paun patronul firmei APLAST din comuna Ceptura – Prahova cat si a domnului Director general Mihai Joita, patron al firmei JOVILA Ploiesti  si a domnului Director Adjunct Laurentiu Joita.

Pe data de 17 aprilie 2005 a avut loc slujba de deschidere oficiala a acestei Sfinte Manastiri Ianculesti, in prezenta Inaltpreasfintitul Prof. Dr. Arhiepiscop Teodosie, Preasfintitul Ambrozie delegat al Preafericitul Parinte Patriarh Teoctist, Pr. Protoiereu Vasile Ilie, Pr. Arhim. Nicodim Dimulescu – staretul Manastirii Crasna, impreuna cu un sobor de preoti, diaconi, corul “Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului inconjurati de monahi si o multime de credinciosi.

In timpul păstoririi Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la data de 14 septembrie anul mântuirii 2008, de hramul Înălțării Sfintei Cruci, a avut loc sfintirea bisericii de către Prefericitului Părinte Patriarh Daniel si Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, înconjurati de un sobor de preoți si diaconi.

Peste 2.000 de credincioși au participat la sfintirea bisericii, iar importanța evenimentului a fost dată si de faptul că la această sărbătoare s-a adaugat al doilea hram al manastirii si anume “Sfantul Mare Mucenic Mina”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură, iar la sfârșitul slujbei a binecuvântat copiii prezenți, cu prilejul începutului noului an școlar.

Cu aceeași ocazie, Părintele Patriarh a hirotesit pe ieromonahul Benedict Sbîrnău ca protosinghel și a acordat donatoarelor terenului pe care s-a ridicat mănăstirea, economist Eleonora și jurist Ecaterina Ianculescu, și celorlalți donatori, distincția de vrednicie.

            In prezent, in Sfanta Manastire Ianculesti sunt 8 vietuitori si se savarseste in fiecare zi Sfanta Liturghie si celelalte Sfinte Taine.

Mentionam ca in aceasta manastire nu se consuma carne si tuturor credinciosilor care participa la sfintele slujbe in duminici si sarbatori l-i se ofera masa calda.